Биографията на световноизвестния комик Джон Клийз излезе на български език

Джон Клийз

Посветил живота си на анализ на комедията и на сатирата, Джон Клийз ни представя биографията си по интересен и невероятно забавен начин. Тя носи заглавието „Както и да е…“ и се разпространява от издателство РИВА. Джон Клийз е известен у нас най-вече с ролите си във филмите „Фолти Тауърс“, „Риба  наречена Уанда" и с участието си в колектива на „Монти Пайтън. Според собствените си признания обаче, той не е толкова актьор, колкото сценарист. Посветил живота си на анализ на комедията и на сатирата, Джон Клийз ни представя биографията си по интересен и невероятно забавен начин, започвайки от първия си публичен провал на сцената в началното училище. Разказва за еволюцията на собственото си творчество, като цитира много от легендарните си скечове, както и по- малко познати сцени, някои от които дори не са видели бял свят.

Проницателен и изключително интелигентен, Джон Клийз не само забавлява читателя, но и го обогатява с всяка своя мисъл. В „Както и да е…“ читателите ще научат и за личния живот на Клийз, включително за неговите интимни връзки и борбата му с тревожността и депресията. Според критиците книгата обаче преди всичко чества любовта му към комедията и опита му в развлекателната индустрия. Джон Клийз е британски комик, кинорежисьор и сценарист, известен като член на комедийната група Монти Пайтън и като Базил Фолти в сериала „Фолти Тауърс“. Клийз е учил в Кеймбридж с Греъм Чапман, друг член на Пайтън. По-късно е изгонен от Клифтън колидж в Бристол, където използва боядисани стъпки да накара статуята на маршал Дъглас Хейг да изглежда сякаш е слязла от пиедестала си и е отишла до тоалетната.

Повечето от прочутите му роли са с Майкъл Палин, за когото казва, че му е любимият от групата. Когато напуска Пайтън, Клийз постига може би най-големия си успех в ролята на ужасния притежател на хотел Базил Фолти в сериала „Фолти Тауърс“. Печели награда BAFTA, както и номинации за Златен глобус за най-добър актьор в мюзикъл или комедия и Оскар за най-добър оригинален сценарий за филма „Риба, наречена Уанда“.

Повече за издателство РИВА

Създадено през 1990 г., РИВА е едно от първите частни издателства в България.

Неговата тематична програма е ориентирана към историята, философията, обществените науки, художествената литература от български и чуждестранни автори, гръцката и латинската епиграфика, музикологията. РИВА публикува световни и български писатели, трудове на учени и изследователи с международен престиж.

Сподели:

Още новини

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето сърфиране.

Подай сигнал!

Полезно

Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem 

Изпрати файл

Тук можеш да изпратиш своя идея или визия като аудио

или видео файл, архивиран файл или в професионален формат. 

Документи

Заявление за членство

Устав

По-СИЛНИ сме, когато сме повече

Покани своите приятели в СДРУЖЕНИЕ "АРТИСТИЧЕН ГЛАС" като копираш линка долу:

ART VOX ASSOCIATION

Помощ с правни и административни казуси

Основна мисия на Сдружението е да отстоява правата на членовете си. 

Ако имаш правен или административен казус и имаш нужда от помощ, можеш да запазиш час за консултация с наш професионалист, който да помогне.

Обратна връзка

Мястото да споделиш с нас нередности, проблеми и предложения за подобряване на Сдружението. Анонимно.

Идеи

Тук е мястото, където можеш да споделиш своя идея!

Можем да я реализираме заедно :)