Едвин Сугарев разглежда творчеството на Борис Христов в най-новата си книга „Вик в тишината“

Вик в тишината

Българският поет и литератор Едвин Сугарев разглежда творчеството на Борис Христов в най-новата си книга „Вик в тишината“, която се издава и разпространява от издателство РИВА.

На какво се дължи феноменалният и рядко срещан в онези години успех, благодарение на който Борис Христов изведнъж се оказа централна фигура в българската поезия, хвален открито от всички и скрито ненавиждан от водещите фигури в тогавашното тоталитарно статукво? Именно на този въпрос се опитва да отговори авторът в най-новата си книга „Вик в тишината“.

В книгата Едвин Сугарев търси своята гледна точка към въпроса за драматичната разлика между поезията на Борис Христов и обичайното разбиране за поетическото изкуство в България по времето, в което нараства неговата популярност.

„Поезията му е сложна и многопластова. Тя не подлежи на праволинейни и еднопластови прочити, съпротивлява се на всякакви опити да бъде вместена в исторически парадигми. Съдържа в себе си противоречия, които биха взривили всеки опит за извличане на универсални послания, оспорва навика да бъде съпоставена и йерархизирана в конкеста на литературната история“, коментира Сугарев.

Как стана така, че трудната поезия на Борис Христов, чиито послания далеч не са разбираеми за всеки, се четеше в преписи и се крадеше от библиотеките? Как този пробив в много кратки срокове се оказа толкова категоричен, че смути и самия поет и в крайна сметка го принуди да се оттегли от публичните територии на поетичната слово? На тези и още въпроси ще откриете отговор във „Вик в тишината“.

Едвин Сугарев е български поет и литературен изследовател. Завършва българска филология в Софийския университет и защитава докторат на тема „Българската литература след Първата световна война и немският експресионизъм (мирогледни и стилистични паралели)“.

Той е научен сътрудник в Института за литература между 1986 и 1990 година, като междувременно преподава нова българска литература в Софийски университет и води лекции върху българския експресионизъм в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

През 1989 година става редактор на литературния самиздатски алманах „Мост“. През 1990 година влиза в редколегията на сп. „Литературна мисъл“, и също е редактор на „Литературен вестник“ от 1991 до 1996 и от 2003 до днес.

От 2002 година е научен сътрудник в Института за литература при БАН. През 2008 година защитава докторат на тема „Александър Вутимски – паралелни прочити“. През 2010 година, в несъгласие с начина на реформиране в БАН, напуска и става преподавател в НБУ. Член на редколегията на „Българистика Nuova“ – годишник на департамент Нова българистика към НБУ.

Дейността си на литератор и поет Сугарев съвместява с обществена и политическа дейност.

Повече за издателство Рива

Създадено през 1990 г., РИВА е едно от първите частни издателства в България. Неговата тематична програма е ориентирана към историята, философията, обществените науки, художествената литература от български и чуждестранни автори, гръцката и латинската епиграфика, музикологията. РИВА публикува световни и български писатели, трудове на учени и изследователи с международен престиж.

Сподели:

Още новини

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето сърфиране.

Подай сигнал!

Полезно

Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem 

Изпрати файл

Тук можеш да изпратиш своя идея или визия като аудио

или видео файл, архивиран файл или в професионален формат. 

Документи

Заявление за членство

Устав

По-СИЛНИ сме, когато сме повече

Покани своите приятели в СДРУЖЕНИЕ "АРТИСТИЧЕН ГЛАС" като копираш линка долу:

ART VOX ASSOCIATION

Помощ с правни и административни казуси

Основна мисия на Сдружението е да отстоява правата на членовете си. 

Ако имаш правен или административен казус и имаш нужда от помощ, можеш да запазиш час за консултация с наш професионалист, който да помогне.

Обратна връзка

Мястото да споделиш с нас нередности, проблеми и предложения за подобряване на Сдружението. Анонимно.

Идеи

Тук е мястото, където можеш да споделиш своя идея!

Можем да я реализираме заедно :)