ЧЕСТИТ ПРАЗНИК -„ТЕАТЪРЪТ Е ИЗТОЧНИК НА УДОВОЛСТВИЕ И ВДЪХНОВЕНИЕ“

„ТЕАТЪРЪТ Е ИЗТОЧНИК НА УДОВОЛСТВИЕ И ВДЪХНОВЕНИЕ. TОЙ УМЕЕ ДА СБЛИЖАВА НАЙ-РАЗНООБРАЗНИТЕ КУЛТУРИ И НАРОДИ, СЪЩЕСТВУВАЩИ ПО СВЕТА. НО ТОЙ Е И НЕЩО МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА, ЗАЩОТО МОЖЕ И ДА ОБРАЗОВА.”
 ДЖУДИ ДЕНЧ

Театърът е споделено изкуство. То привлича зрители от цял свят, независимо дали на шумния площад, тъмния величествен салон или миниатюрната зала със задушевна обстановка.  И това, разбира се, подобава отбелязване – на 27 март празнуваме Международния ден на театъра.

За първи път идеята за отбелязване на подобен ден идва през 1961 г. от Международния театрален институт. Това е организация, която обединява хората от цял свят, които са свързани с театралното изкуство. Институтът е част от системата на ЮНЕСКО и насърчава сътрудничеството между театралните артисти по цял свят. На 9-тия  Световен конгрес  на организацията във Виена, президентът на конгреса Армията Кивима предлага да се създаде  Световен ден на театъра. Чрез публично одобрение предложението се приема.

Оттогава празнуваме празника на 27 март, който се свързва още и с откриването на „Театъра на нациите” в Париж. Все пак си говорим за града на любовта. Защо да не го свързваме и с театъра? Театърът е вдъхновениe и предизвиква креативност. Той самият е любов.

Още от 1962 г. до днес се отправя съобщение към всички нас в името на този ден. То е известно като Посланието на световния ден на театъра. Всяка година се избира по един човек с големи заслуги в театъра или такъв, който се отличава със своето сърце и душа, макар и в друга област, да сподели своите размисли за сценичното изкуство и международната хармония. Защото театърът не само радва, но и обединява, прави ни съпричастни и ни учи на любов. През годините известни личности като Жан Кокто, Артър Милър, Елън Стюарт, Ричард Бъртън и Джон Малкович са отправяли посланието, което отбелязва този ден.

27 март се отбелязва по много и различни начини по света, за да накара хората да осъзнаят стойността на тази форма на изкуство.

 

Сподели:

Още новини

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето сърфиране.

Подай сигнал!

Полезно

Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem 

Изпрати файл

Тук можеш да изпратиш своя идея или визия като аудио

или видео файл, архивиран файл или в професионален формат. 

Документи

Заявление за членство

Устав

По-СИЛНИ сме, когато сме повече

Покани своите приятели в СДРУЖЕНИЕ "АРТИСТИЧЕН ГЛАС" като копираш линка долу:

ART VOX ASSOCIATION

Помощ с правни и административни казуси

Основна мисия на Сдружението е да отстоява правата на членовете си. 

Ако имаш правен или административен казус и имаш нужда от помощ, можеш да запазиш час за консултация с наш професионалист, който да помогне.

Обратна връзка

Мястото да споделиш с нас нередности, проблеми и предложения за подобряване на Сдружението. Анонимно.

Идеи

Тук е мястото, където можеш да споделиш своя идея!

Можем да я реализираме заедно :)