София е домакин на Седмица на мира

На 21 септември 2021 г. за 40-ти юбилеен път светът отбелязва Международния ден на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден в подкрепа на идеалите на всеобщия мир. Обединени и вдъхновени от тази кауза Пробегът на мира заедно с Дружеството на ООН в България, Асоциация „Докосни дъгата“, Руския културен информационен център и Съюза на ветераните от войните на България организират инициативи в различни формати, посветени на мира за периода 15 септември–21 септември 2021 г.
Организацията на Обединените нации приканва всички държави и хора да почетат с прекратяване на военните действия Деня на мира и по друг начин да го отбележат чрез образование и осведоменост на обществеността по въпроси, свързани с мира. За столичани е подготвена цяла една седмица с поредица от събития на теми за силата на
мира, значението на мира в човешкия живот и как да насърчаваме културата на мира.
„Седмица на мира“ е инициатива на Пробега на мира и е водена от чист доброволчески дух – дух на сътрудничество, на подадени ръце и единни сърца. Това обединение е решаващо за справянето с общите световни предизвикателства, за да можем да създадем едно ново мирно семейство на единния свят.
Организаторите вярват, че е дошъл моментът в историята на човечеството да вървим съзнателно и градивно напред с бдителност, съчувствие и решимост. От всеки един член на световното семейство се изисква подновено чувство за лична отговорност, както и по-дълбоко разбиране и признаване на вътрешната взаимозависимост на всички хора и народи по земята.
Организаторите споделят идеята, че всеки от нас има златната възможност да направи света по-мирен – точно тук и точно сега – с избора, който правим, с решенията, които взимаме. Следвайки думите на Шри Чинмой – основател на Пробега на мира, нека превърнем пътя си към световния мир във „вечно разцъфваща мечта“.
Участниците в Пробега на мира се стремят да предават културата на мира, разбирателството и хармонията. Ето защо са организират разнообразни прояви, част от
които са изложба на тема мир, спортни игри без състезателен характер за деца, концерт на арфа с музика за мир, благотворителни дейности, работилница за мир за малки и големи, засаждане на дръвчета на мира и др.

Изложбa „Фонтан на изкуството“

Дата: 15.09 – 30.09

Място: Руски културно-информационен център,

ул. Шипка 34 – Мраморна зала,

Начало: 18:00 часа

В експозицията са събрани многобройни колоритни творби в абстрактен стил – част от нюйоркската колекция произведения на Шри Чинмой – философ, поет и художник.

Забележително е, че Шри Чинмой е също така основател на една от най-глобалните инициативи за световен мир — Peace Run (Пробег за мир), в който с подкрепата на ООН и УНИЦЕФ редовно взимат участие хиляди хора от над 150 държави във всички 7 континента.

За своите художествени композиции от цветове и форми Шри Чинмой казва:  „Моите картини са фонтан, извиращ от сърцето.“ Колекции от многобройните му картини са показвани в самостоятелни изложби в Карнеги Хол – Ню Йорк, Харвардския университет – Бостън, Лувъра – Париж, галерия „Свят на единството“ – Цюрих, Градска галерия Шинджуку – Токио, Сградата на Секретариата на ООН – Ню Йорк и много други.

Засаждане на дръвчета на мира

Засаждането на дървета е един от най-лесните начини да подобрим света, в който живеем. Дърветата създават въздуха, който дишаме и филтрират замърсяването, освен това са красиви, зелени и са връзката ни с природата дори и в градската среда.

Присъедини се към отбора на Peace Run да засадиш дърво и да оставиш следа. Това със сигурност е нещо, което всеки човек трябва да изпита. Нека заедно посадим дръвчета на мира, защото ние хората защитаваме и се грижим за това, което обичаме, а Земята има нужда от нашата помощ.

Допълнителна информация за конкретното местоположение в парка може да получите на този телефонен номер: 0895 79 49 71

Дата: 16.09 (четвъртък)

Място: Борисова градина

Начало: 18:00 часа

Дата: 17.09 (петък)

Място: Северен Парк

Начало: 10:00 часа

Дата 18.09 (събота)

Място: Парк Св.св.Петър и Павел

Начало: 10:00 часа

Място: Западен Парк

Начало: 12:00 часа

Дата 20.09 (понеделник)

Място: Южен парк

Начало: 16:00 часа

Работилница за мир

Дата: 17.09 – 20.09

Място: Южен Парк, до статуята с гълъбите

Начало: 15:00

На открито в парка малки и големи чрез рисунки ще могат да споделят своите идеи за мир. Очакваме всички миротворци в Южен парк, в близост до централен вход пред статуята с гълъбите. Ще рисуваме, ще тичаме в факела за мир, ще ви разказваме приказки и ще се забавляваме заедно, всеки ден от 15 часа до 19 часа.

Концерт за Мир – „Мелодии на мира“

Дата: 19.09. (неделя)

Място: Руски културно-информационен център,

ул. Шипка 34 – Мраморна зала,

Начало: 18:00 часа

Имаме възможност да се насладим на австрийските виртуози Манду и Вишуди Трюмер, които ще ни доставят радост със своите изпълнения на арфа и китайско ерху. Концерта „Мелодии на мира“ ще ни пренесе в магичното звучене на хармоничен и ефирен звук създавайки едно незабравимо автентично преживяване.

Церемонията по награждаване с „Почетен Факлоносец на мира“

Дата: 19.09. (неделя)

Място: Парк Камбаните,

Начало: 11:00 часа

Личния пример за силата на духа и доброделите в живота са ярък спомен за всички нас, нека всички заедно подкрепим младите и успешни български спортисти: Ивет Горанова – олимпийска златна медалистка по карате, Станимира Петрова – световна и европейска шампионка по бокс, Ивайло Иванов – европейски шампион по джудо и спортист номер едно на България, и Христо Христов –настоящ европейски вицешампион по вдигане на тежести на церемонията по награждаване с наградата „Почетен Факлоносец на мира“.

Смисълът на наградата „Почетен Факлоносец на мира“ е да се насърчават хората, които влагат безкористно талантите и енергията си в служба на каузата на мира, проявите на сила на духа, състрадание и доброта, които помагат за превръщането на нашия свят в единен дом на мир и хармония. По-известни носители на отличието са Карл Люис, архиепископ Дезмънд Туту, Били Джийн Кинг и др., а от България: Николина Чакърдъкова, Даниела Кънева, Йордан Йовчев, Теодосий Спасов, Евгени Иванов и др.

Възпитани в любов към отечеството и традициите Младежки гвардейски отряд от гр. Айтос и Детски гвардейски отряд от гр. Пловдив ще имат честта да посрещнат факлоносците.

Лекция на тема „Само мечтателите за мир, могат да преобразят света“

Дата: 20.09. (понеделник)

Място: Руски културно-информационен център,

ул. Шипка 34 – Мраморна зала,

Начало: 19:00 часа

Лектор: Ангикар Джорджевич, Сърбия, работил дълги години в Уницеф в Ню Йорк и Женева. В лекцията ще се акцентира на значението на мира в човешкия живот и как да насърчаваме културата на мира.

Официална церемония по повод честване на 40 години Международен ден на мира

Дата: 21.09. (вторник)

Място: Паметник на незнания войн

Начало: 11:00 часа

Събитието ще се организира за поредна година от инициативен комитет с участието на Дружеството за обединените нации в България и Съюза на ветераните от войните в България, съвместно с обществени, патриотични и младежки организации и с подкрепата на студентски и ученически клубове, ще има полагане на венци на Паметника на незнайния войн в гр. София и посрещане на отбора на Пробега за мир.

Сподели:

Още новини

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето сърфиране.

Подай сигнал!

Полезно

Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem 

Изпрати файл

Тук можеш да изпратиш своя идея или визия като аудио

или видео файл, архивиран файл или в професионален формат. 

Документи

Заявление за членство

Устав

По-СИЛНИ сме, когато сме повече

Покани своите приятели в СДРУЖЕНИЕ "АРТИСТИЧЕН ГЛАС" като копираш линка долу:

ART VOX ASSOCIATION

Помощ с правни и административни казуси

Основна мисия на Сдружението е да отстоява правата на членовете си. 

Ако имаш правен или административен казус и имаш нужда от помощ, можеш да запазиш час за консултация с наш професионалист, който да помогне.

Обратна връзка

Мястото да споделиш с нас нередности, проблеми и предложения за подобряване на Сдружението. Анонимно.

Идеи

Тук е мястото, където можеш да споделиш своя идея!

Можем да я реализираме заедно :)