Софийската опера с тържественото откриване на новия сезон 2021/2022

Софийската опера тази есен с тържественото откриване на новия сезон 2021/2022 ще се осъществи на 3 октомври, неделя, от 16 часа с българската опера – оратория „Светите Кирил и Методий“ от Живка Клинкова, либрето по поетични текстове из „Предания заветни“ от Венко Марковски. Режисьор Вера Петрова, диригент Жорж Димитров.С това начало Софийската опера отдава почит и важен знак за ролята на апостолската мисия на Светите братя за България, за останалия славянски свят и културата на Европа. Представянето на тази значима творба е в чест на 40-годишнината от обявяването на Светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа от Папа Йоан Павел II. Папата отличава творбата на Живка Клинкова със специална грамота и лично аплодира концертното ѝ изпълнение в Бидгошч, Полша през 1986г.

Само след броени дни, на 8 октомври от 19 часа предстои и операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков. Режисьор Пламен Карталов, диригент Жорж Димитров. Като омагьосани останаха зрителите в Болшой театър след последната завеса на операта, по време на нейното гостуване в Москва през 2018 година. Със своята мрачна, зловеща и фантастична реалност творбата на Любомир Пипков изтръгна мощни аплодисменти от препълнената зала!

Наречена най-българската опера от наши и чужди музикални критици, „Янините девет братя“ носи дълбок и силен психологизъм, който разтърсва душите на хората. Акад. Пламен Карталов надгражда режисьорските си идеи с помощта на сценографа Свен Йонке и художничката по костюмите Станка Вауда. В основата на сценичния му замисъл е идеята за космическата роля на дървото като символ на живота, медиатор на светове, хранител и пазител на ценности, родова памет и традиции. Подът на сцената пък носи идеята за земята – „земьо ле, черна неверна“ с визия за „черната пръст“, която заравя грешника, а на праведника помага.

Сподели:

Още новини

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето сърфиране.

Подай сигнал!

Полезно

Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem 

Изпрати файл

Тук можеш да изпратиш своя идея или визия като аудио

или видео файл, архивиран файл или в професионален формат. 

Документи

Заявление за членство

Устав

По-СИЛНИ сме, когато сме повече

Покани своите приятели в СДРУЖЕНИЕ "АРТИСТИЧЕН ГЛАС" като копираш линка долу:

ART VOX ASSOCIATION

Помощ с правни и административни казуси

Основна мисия на Сдружението е да отстоява правата на членовете си. 

Ако имаш правен или административен казус и имаш нужда от помощ, можеш да запазиш час за консултация с наш професионалист, който да помогне.

Обратна връзка

Мястото да споделиш с нас нередности, проблеми и предложения за подобряване на Сдружението. Анонимно.

Идеи

Тук е мястото, където можеш да споделиш своя идея!

Можем да я реализираме заедно :)