Концерт послучай 225-годишнината от рождението на Франц Шуберт

Песните „Аве Мария“,, „На музиката“ и „Серенада“, соната “Гранд дуо” и Клавирно трио №2 – тези и други шедьоври от Франц Шуберт можете да чуете на 26 април в Централния военен клуб от 19:30 ч. Концертът се посвещава на 225-годишнината от рождението на австрийския романтик.
С участието на Зорница Иларионова – цигулка, Кристиян Чернев – виолончело, Мартина Табакова – пиано и оперните певци Гергана Николаева и Марио Николов.
Концертът е част от „Европейски музикален фестивал“ 2022, с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития на СО за 2022 г. Билетите за концерта са в продажба на www.ticketsbg.com и на мястото на събитието един час преди концерта.

Гергана Николаева завършва НМА “Проф. Панчо Владигеров“ в класа на доц. Ирена Бръмбарова, а през 2004 г. получава магистърска степен в НБУ в класа на Александрина Милчева. През 2009 г. е финалист на международния бароков конкурс за оперни певци „Ritorna Vincitor“, Италия. Чаровната певица печели известност с успешната реализация на албума „Pop meets Classic“, в който участват също Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Тони, Лео, Камен Воденичаров и др. Певицата е създател на проекта „Всеки може да пее…с Гергана Николаева“, а през септември 2020 г. бе представена нейната първа стихосбирка „Събудих се и беше утре“, която има и социална кауза. Гергана Николаева е и солист на Представителен ансамбъл на въоръжените сили. През 2017 г. Гергана е номинирана за наградата „Кристална лира“ и получава специалната награда на Съюза на македонските музикални дейци, а през 2019 г. е с номинация за “Жена на десетилетието“. През юли т.г. тя ще участва в мюзикъла „Парижката Света Богородица“ в постановка на Старозагорската опера.
Зорница Иларионова завършва с отличие НМУ в София в класа по цигулка на своята майка Благородна Танева, продължава образованието си в Кралската академия за музика „Кралица София“ в Мадрид, както и в класа по цигулка на проф. Марио Хосен в НБУ, специализира при именития проф. Захар Брон. Още докато учи, започва активно да концертира у нас, в Испания, Швейцария, Австрия, Франция, Германия, Турция. През 2020 Зорница спечели приза на публиката „Музикант на годината 2019”, при това в две категории – „Активна творческа дейност“ и „Ансамбъл на годината“ – в дуо с пианистката Мартина Табакова. Носител е на първа награда от Международния конкурс за млади изпълнители в Москва, на Международния конкурс „Леополд Белан“ в Париж. Носител на голямата награда от Международния конкурс за млади изпълнители “Охрид”, както и на престижния конкурс „Rudolf Bashai“ в Санкт Петербург.
Мартина Табакова свири на пиано от 5-годишна възраст и завършва НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“- Бургас. По-късно се дипломира с магистърска степен от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София. Израства професионално и творчески благодарение на педагозите проф. Дмитрий Башкиров и Марина Капацинская. Участва в майсторските класове на Борис Блох, Жан-Бернар Помие, Паоло Поличе, и други. Лауреат е на национални и международни конкурси, между които конкурсите „Carl Filtsch“, „Tkaczewski“, Международен конкурс в Москва, „LÈOPOLD BELLAN“, „IMKA, MAGIC“, „Панчо Владигеров“, „Светослав Обретенов“, „Музиката и земята“, „Димитър Ненов“ и др. Мартина Табакова и Зорница Иларионова са носители на престижната награда “Музикант на годината” в категория “Ансамбъл на годината” 2019 на БНР.
Тенорът и режисьор Марио Николов е едно от най-популярните лица на класическото музикално-сценично изкуство у нас. С бляскавите си изяви той очарова публиката на три континента като гастролира многократно в Европа, Япония и Америка. Творческата си кариера на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски” в София започва през 1989 г., където изпълнява всички централни тенорови партии. Коронни в певческата му кариера са ролите на Граф Тасило в „Графиня Марица”, Айзенщайн в „Прилепът”, Княз Едвин в „Царицата на чардаша”, Баринкай в „Цигански барон”, Парис от „Хубавата Елена”, Данило от „Веселата вдовица”, Граф Цедлау „Виенска кръв“ и много други. Марио Николов е учил оперно пеене във Висшето музикално училище във Виена и НМА „Проф. П. Владигеров” в София. Специализирал е в областта на изпълнителските изкуства и културния мениджмънт. Носител е на престижните отличия „Златна лира”, „Кристална лира”, „Музикант на годината” на БНР и много други. От 2018 г. е автор, сценарист и водещ на седмичното телевизионно предаване за класическа музика и джаз по БНТ1 – „Вечната музика“.
Кристиян Чернев е роден в България. Музикалното му обучение преминава в Болонската консерватория във Франция и след това в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Бил е водач на виолончеловата група на Плевенска филхармония. През 2000 г. става втори водач на Филхармоничния оркестър „Ква-Зулу Натал“ (Южна Африка), а от 2007 г. е водач и във Филхармонията на Кейптаун.
От 2009 г. работи като преподавател по виолончело в Южноафриканския колеж по музика към университета в Кейптаун. Между 2006 и 2015 г. преподава виолончело и в Международното германско училище в Кейптаун, Южна Африка. Носител е на Първа награда от Международния конкурс в Херан, Чехия и Първа награда от Националния конкурс „Св. Обретенов“ в Провадия.

Сподели:

Още новини

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето сърфиране.

Подай сигнал!

Полезно

Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem 

Изпрати файл

Тук можеш да изпратиш своя идея или визия като аудио

или видео файл, архивиран файл или в професионален формат. 

Документи

Заявление за членство

Устав

По-СИЛНИ сме, когато сме повече

Покани своите приятели в СДРУЖЕНИЕ "АРТИСТИЧЕН ГЛАС" като копираш линка долу:

ART VOX ASSOCIATION

Помощ с правни и административни казуси

Основна мисия на Сдружението е да отстоява правата на членовете си. 

Ако имаш правен или административен казус и имаш нужда от помощ, можеш да запазиш час за консултация с наш професионалист, който да помогне.

Обратна връзка

Мястото да споделиш с нас нередности, проблеми и предложения за подобряване на Сдружението. Анонимно.

Идеи

Тук е мястото, където можеш да споделиш своя идея!

Можем да я реализираме заедно :)