Филмови дни на Наградата LUX на публиката за 2022 г.

В последната седмица на април зрителите могат да гледат онлайн и на голям екран трите филма, номинирани за наградата LUX на публиката и да гласуват за своя фаворит.

Последните безплатни прожекции на голям екран на трите филма номирани наградата LUX на публиката ще се проведат в София между 27 и 30 април, като зрителите могат да вземат своя билет-покана на касите на всеки от посочените по-долу киносалони до изчерпване на местата.

  •  27.04, 19:00 ч., Дом на киното: Великата свобода
  • 29.04, 19:00 ч., Дом на киното: Бягство
  • 30.04, 19:00 ч., Дом на киното: Quo vadis, Аида?

До края на април зрителите могат също така да гледат безплатно онлайн трите номинирани филма на платформата на международния фестивал София Филм Фест https://online.siff.bg/. Предвидени са по 500 безплатни билета за достъп до всеки от филмите.

Едновременно с това публиката може да гласува за фаворита си до 25 май 2022 г. на платформата https://luxaward.eu/bg#voting, като го оцени с една до пет звезди. С гласуването си зрителите могат да спечелят шанс да участват в церемонията по връчване на Наградата LUX на публиката на 8 юни в Европейския парламент в Страсбург.

Номинираните филми

Номинираните филми „Бягство“, „Великата свобода“ и „Quo Vadis, Аида?“бяха обявени по време на Европейските филмови награди в Берлин през декември 2021 г.

„Бягство“ (Flee) – режисьор Йонас Похер Расмусен

Герой на анимационния филм е уважавания преподавател Амин, който разказва за пристигането си от Афганистан в Дания. Амин се опитва да намери душевен мир и да приеме миналото си и тайните, които крие. Филмът е копродукция на Дания, Франция, Швеция и Норвегия и вече получи номинации за Оскар в три различни категории: за най-добър анимационен, документален и международен филм – прецедент в историята на наградите на Американската киноакадемия!

„Великата свобода“ (Great Freedom) – режисьор Себастиан Майзе

Историята в австро-германския филм се развива в следвоенна Германия. Ханс се оказва многократно в затвора, защото е гей и нарушава член 175 в германския наказателен кодекс. Неговият съкилийник Виктор, осъден за убийство, се оказва единственото постоянно нещо в живота му.

„Quo Vadis, Аида?“ (Quo Vadis, Aida?) – режисьор Ясмила Збанич

Филмът ни среща с Аида − преводач към силите за опазване на мира в Сребреница през лятото на 1995 г. Семейството ѝ е сред хилядите цивилни хора, които търсят подслон в лагера на ООН. Аида научава, че близките ѝ и другите хора в лагера са в ужасна опасност, но може ли да направи тя нещо, за да помогне? Филмът е продукция на Босна и Херцеговина, Австрия, Холандия, Франция, Полша, Норвегия, Германия, Румъния и Турция.

Следващи стъпки

Трите номинирани филма са субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС и се популяризират във всички държави членки чрез прожекции в кината и онлайн. Носителят на наградата LUX на публиката ще бъде определен от гласовете на публиката и на евродепутатите, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка. Филмът победител ще бъде обявен на 8 юни 2022 г. на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург.

За наградата LUX на публиката

От 2007 г. Европейският парламент оказва подкрепа при разпространението на европейски филми, като осигурява субтитри на 24-те официални езика на ЕС за всички филми финалисти на наградата LUX и подпомага разпространението им. Наградата е спечелила репутация за подбор на европейски копродукции, които разискват актуални политически и социални въпроси и насърчават дебата за общите ценности.

От 2020 г. Европейският парламент организира Наградата LUX на публиката заедно с Европейската филмова академияЕвропейската комисия и мрежата от кинозали Europa Cinemas са също партньори при организирането на наградата.

Наградата продължава да изгражда мостове в културата на цяла Европа, хвърляйки светлината на прожекторите върху филми, които се докосват до същината на европейските обществени дебати.

radiovox.bg

Сподели:

Още новини

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето сърфиране.

Подай сигнал!

Полезно

Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem 

Изпрати файл

Тук можеш да изпратиш своя идея или визия като аудио

или видео файл, архивиран файл или в професионален формат. 

Документи

Заявление за членство

Устав

По-СИЛНИ сме, когато сме повече

Покани своите приятели в СДРУЖЕНИЕ "АРТИСТИЧЕН ГЛАС" като копираш линка долу:

ART VOX ASSOCIATION

Помощ с правни и административни казуси

Основна мисия на Сдружението е да отстоява правата на членовете си. 

Ако имаш правен или административен казус и имаш нужда от помощ, можеш да запазиш час за консултация с наш професионалист, който да помогне.

Обратна връзка

Мястото да споделиш с нас нередности, проблеми и предложения за подобряване на Сдружението. Анонимно.

Идеи

Тук е мястото, където можеш да споделиш своя идея!

Можем да я реализираме заедно :)