Фестивал за светлинно изкуство LUNAR

Фестивал за светлинно изкуство LUNAR

Фестивалът за светлинно изкуство LUNAR ще се състои за първи път в София, в дните между 6 и 9 май 2022 г. и ще превърне града в огромна галерия под открито небе.

Първото издание на този фестивал в България ще представи 13 светлинни творби в централната част на столицата, сътворени от талантливи артисти от Австралия, България, Германия, Индия, Франция и Швеция.

Чрез светлинно изкуство известни български и чуждестранни артисти ще разкажат истории и ще провокират въображението.

Зад проекта стои името на Марин Петков от MP Studio, които създадоха първия 3D мапинг в България през 2011 г. и преобразиха фасадата на Народния театър “Иван Вазов”.

„Тази година обединяваме всички видео мапинг артисти в България точно на това място, като всеки от тях ще може да изработи една статична визия. Тази инсталация е подкрепена от Столичната община. Темата е „Сияем задно“ и смятаме, че е доста важна препратка за времената, в които живеем“, каза в ефира на Радио София Марин Петков.

Той добави, че на 13 локации в София ще можем да видим 13 инсталации, 2 видео мапинг шоу, 4 статични проекции и 7 светлинни скулптури.

„Всички тези локации ще бъдат в централната част на София, като пътят, който трябва да бъде изминат обхваща 3 км. За една вечер два пъти може да се мине“

За начална точка организаторите са определили паметника „Васил Левски“, а крайната е НДК.

Програмата на събитието включва различни видове произведения, които ще разкрият пред българската публика многообразието и силата на този вид изкуство.

Всички творби ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени между 20:30 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери.

Две видео и четири статични проекции върху сгради, както и шест светлинни инсталации и интерактивно ателие за рисуване със светлина, ще очакват посетителите по трикилометровия маршрут на LUNAR.

Известни български и чуждестранни артисти ще разкажат истории, провокират въображението и изненадат публиката, чрез своето завладяващо светлинно изкуство.

Събитието се реализира с подкрепата на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия, Министерството на културата и Столична община. Достъпът до всички произведения в рамките на фестивала е свободен.

Сподели:

Още новини

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето сърфиране.

Подай сигнал!

Полезно

Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem 

Изпрати файл

Тук можеш да изпратиш своя идея или визия като аудио

или видео файл, архивиран файл или в професионален формат. 

Документи

Заявление за членство

Устав

По-СИЛНИ сме, когато сме повече

Покани своите приятели в СДРУЖЕНИЕ "АРТИСТИЧЕН ГЛАС" като копираш линка долу:

ART VOX ASSOCIATION

Помощ с правни и административни казуси

Основна мисия на Сдружението е да отстоява правата на членовете си. 

Ако имаш правен или административен казус и имаш нужда от помощ, можеш да запазиш час за консултация с наш професионалист, който да помогне.

Обратна връзка

Мястото да споделиш с нас нередности, проблеми и предложения за подобряване на Сдружението. Анонимно.

Идеи

Тук е мястото, където можеш да споделиш своя идея!

Можем да я реализираме заедно :)