Юбилеен концерт на хор „Планинарска песен“ – „Опознай родината, за да я обикнеш“

На 6 април от 11:00 часа на сцената на „Theatro-отсам канала“ ще се проведе 65-ият юбилеен концерт на хор „Планинарска песен“, под ръководството на главния художествен ръководител маестро Иван Христов.

На 4 април 1959 г. хор „Планинарска песен“ е основан в София с цел изпълнение и разпространение на туристически песни. Под мотото „Опознай родината, за да я обикнеш“, хорът се превърна в неразделна част от българската планинарска култура и традиции. С богатия си репертоар, включващ както планинарски песни, така и произведения от различни жанрове, хорът е спечелил множество награди и признания у дома и в чужбина. Тази статия празнува 65-годишнината на хор „Планинарска песен“ и неговата трайна отдаденост на музиката и туризма.

Основан от маестро Филип Аврамов, хор „Планинарска песен“ изнася първия си концерт в зала „България“ на 14 декември 1960 г. От създаването си хорът расте и се развива под ръководството на различни диригенти, като в момента е ръководен от маестро Иван Христов. Съставът е съставен от ентусиазирани любители на музиката и природата от различни професионални сфери, които споделят любовта си към песента и туризма.

Хор „Планинарска песен“ е известен със своята разнообразна музикална програма, която включва не само планинарски песни, но и произведения от класическа, народна, популярна и църковна музика. Хористите са активни членове на Българския туристически съюз (БТС) и техните изпълнения могат да бъдат чути на туристически събития, хижи и обекти в цялата страна. Тяхното участие добавя атмосфера на радост и другарство към всяко събитие, на което присъстват.

През годините хор „Планинарска песен“ е участвал в многобройни фестивали, концерти и сценични изяви както в България, така и в чужбина. Те имат издадени грамофонни плочи, аудио касети, аудио дискове и видео дискове, както и много грамоти, дипломи, медали и награди. Някои от забележителните им международни турнета включват Германия, Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Румъния, Италия и Швейцария.

Докато преминаваме през предизвикателни времена, хор „Планинарска песен“ остава устойчив, справяйки се самостоятелно с подкрепата на Българската федерация по туризъм (БФТ) и БТС. Те продължават да разпространяват красотата на планината и силата на песента, като същевременно набират нови членове и акордеонисти, които споделят тяхната страст към природата и музиката.

Хор „Планинарска песен“ е символ на родолюбие, другарство и любов към изкуството. През последните 65 години те са вдъхновили безброй хора чрез своите изпълнения и са допринесли значително за културното наследство на България. Докато продължават да пеят и да изследват красотата на родината, хорът ще остане източник на гордост и вдъхновение за всички, които прегърнат духа на туризма и планината.

Билети можете да закупите на:
– касите на ИЗИПЕЙ и онлайн
– кассите на EVENTIM и онлайн
– касата на „Theatro-отсам канала“ – София, ул. „Върбица“ 12
Art Vox Association

Сподели:

Още новини

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето сърфиране.

Подай сигнал!

Полезно

Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem Ipsum lorem 

Изпрати файл

Тук можеш да изпратиш своя идея или визия като аудио

или видео файл, архивиран файл или в професионален формат. 

Документи

Заявление за членство

Устав

По-СИЛНИ сме, когато сме повече

Покани своите приятели в СДРУЖЕНИЕ "АРТИСТИЧЕН ГЛАС" като копираш линка долу:

ART VOX ASSOCIATION

Помощ с правни и административни казуси

Основна мисия на Сдружението е да отстоява правата на членовете си. 

Ако имаш правен или административен казус и имаш нужда от помощ, можеш да запазиш час за консултация с наш професионалист, който да помогне.

Обратна връзка

Мястото да споделиш с нас нередности, проблеми и предложения за подобряване на Сдружението. Анонимно.

Идеи

Тук е мястото, където можеш да споделиш своя идея!

Можем да я реализираме заедно :)